Forum - MCS Electronics

 

FAQFAQ SearchSearch RegisterRegister Log inLog in

Sample Electronics programmer not working in Win 7
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    www.mcselec.com Forum Index -> BASCOM-AVR Archive
View previous topic :: View next topic  
Author Message
camelot2

Bascom Member



Joined: 18 Nov 2007
Posts: 37
Location: New Jersey, USA

usa.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 4:19 pm    Post subject: Sample Electronics programmer not working in Win 7 Reply with quote

hi, I lost my XP computer during Super Storm Sandy, so I bought a new computer
with Win 7 and installed a SIIG CyberParallel PCI card and the driver. I then set up
Bascom-AVR ver 2.0.7.6 to use the Sample Electronics programmer. I was not able to
program the chip, I tried all combinations of LPT1,LPT2 and LPT3 in Device Mgr with
278,378 and 3BC in Bascom-AVR and could not program the chip. My setup (breadboard,
ATMega16,cabling and test progam) is the same as I used with the XP computer. As I
recall with the XP computer I had to run setupio.exe but this file is not in the
Bascom folder on the Win 7 computer. I searched the form for info with no luck. What
am I doing wrong? PLEASE HELP ME - Dave

(BASCOM-AVR version : 2.0.7.6 )
Back to top
View user's profile
i.dobson

Bascom Expert



Joined: 05 Jan 2006
Posts: 1534
Location: Basel, Switzerland

switzerland.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

PCI bus cards can sit in the low IO memory range, so address 278,378 and 3BC won't work. Some drivers have a emulation function but they're not that effective.
The only thing you can try is reducing the programming speed in Bascom or Bite the bullet and purchase a USB programmer.

Regards
Ian Dovson

_________________
Home of AVRTimer, the Bascom timer value calculator.
http://www.planet-ian.com

Walking on water and writing software to specification is easy if they're frozen.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
albertsm

Administrator



Joined: 09 Apr 2004
Posts: 5034
Location: Holland

blank.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 8:02 pm    Post subject: Reply with quote

you need to find the address the card uses. you can find it by clicking properties in device manager of the card.
at resources you can find the address range. this is the range you need to enter in bascom.

if you can not get it to work, post some screen shots from the properties.

_________________
Mark
Back to top
View user's profile Visit poster's website
camelot2

Bascom Member



Joined: 18 Nov 2007
Posts: 37
Location: New Jersey, USA

usa.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 8:36 pm    Post subject: Reply with quote

in Port Settings
LPT1
LPT2
LPT3

in Resources
I/O Range EFD8-EFDF
I/O Range EFD4-EFD7
I/O Range EFE0-EFFF

I am not sure what to enter in Port Settings nor what to enter in LPT-address in Bascom-AVR
Can you help me? thanks - Dave
Back to top
View user's profile
albertsm

Administrator



Joined: 09 Apr 2004
Posts: 5034
Location: Holland

blank.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 8:49 pm    Post subject: Reply with quote

you need to enter EFD8 for LPT1.
so add the address and chose lpt1.

that should do the trick.

_________________
Mark
Back to top
View user's profile Visit poster's website
camelot2

Bascom Member



Joined: 18 Nov 2007
Posts: 37
Location: New Jersey, USA

usa.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 9:28 pm    Post subject: Reply with quote

I set LPT1 in Port Settings and added EFD8 in LPT-address
and still will not program the chip
Is there anything else I can try?
Back to top
View user's profile
albertsm

Administrator



Joined: 09 Apr 2004
Posts: 5034
Location: Holland

blank.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 9:45 pm    Post subject: Reply with quote

did you installed the io driver?
When you run setup you have the option to install the IO driver.
If you did not installed it, it will not work.

_________________
Mark
Back to top
View user's profile Visit poster's website
camelot2

Bascom Member



Joined: 18 Nov 2007
Posts: 37
Location: New Jersey, USA

usa.gif
PostPosted: Wed Apr 10, 2013 10:06 pm    Post subject: Reply with quote

Yes the driver was installed
Device Mgr says "This device is working properly"
Is there anything else I should try?
Back to top
View user's profile
sidknox

Bascom Member



Joined: 30 Apr 2006
Posts: 29
Location: NorthEast Oklahoma USA

usa.gif
PostPosted: Thu Apr 11, 2013 2:09 am    Post subject: Sample Electronics programmer not working in Win 7 Reply with quote

This might be a good time to say 'goodbye' to the parallel port programmer and go to USB.
You can get a USB programmer on ebay for less than $8 USD.
Search for AVR ASP or USB ISP...
The US programmer is *much* faster!!

Sid
Oklahoma
USA

_________________
SidK
Oklahoma
USA
Back to top
View user's profile
albertsm

Administrator



Joined: 09 Apr 2004
Posts: 5034
Location: Holland

blank.gif
PostPosted: Thu Apr 11, 2013 9:29 am    Post subject: Reply with quote

you mean tvicport driver is functioning ok, right?
or do you mean the driver for your card?

the tvicport driver must run.
you could check the other addresses :
EFD4 and EFE0

_________________
Mark
Back to top
View user's profile Visit poster's website
camelot2

Bascom Member



Joined: 18 Nov 2007
Posts: 37
Location: New Jersey, USA

usa.gif
PostPosted: Thu Apr 11, 2013 1:04 pm    Post subject: Reply with quote

Mark
yes the PCI card driver was installed and Device Mgr says "This device is working properly" . I am not familar with tvicport driver at all, how do I check to see if it is running? I searched my computer for tvicport and found
c:\windows\syswow64\drivers\tvicport64.sys
c:\program files(x86)\mcs electronics\Bascom-avr\tvicport.dll
thanks for helping me solve this problem - Dave
Back to top
View user's profile
albertsm

Administrator



Joined: 09 Apr 2004
Posts: 5034
Location: Holland

blank.gif
PostPosted: Thu Apr 11, 2013 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

hi,

did you tried the other addresses?
then, chose help about and click the link App Data dir.
Explorer will open and you will see a file named bscavr.log
there is info about vicport.
best way is to close bascom, delete the file, then run bascom again and check the file.
Since i have not installed the driver/card yet i have : VICPORT NOT Started

_________________
Mark
Back to top
View user's profile Visit poster's website
camelot2

Bascom Member



Joined: 18 Nov 2007
Posts: 37
Location: New Jersey, USA

usa.gif
PostPosted: Thu Apr 11, 2013 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

I closed Bascom and deleted bascarv.log, then started Bascom and opened bascarv.log and it says
VICPORT Not started
Now what should I do? thanks again for helping - Dave
Back to top
View user's profile
Evert :-)

Bascom Expert



Joined: 18 Feb 2005
Posts: 2108

netherlands.gif
PostPosted: Fri Apr 12, 2013 8:25 am    Post subject: Reply with quote

You must run setupio.exe from you Bascom directory.
Choose as installation path the directory where you have installed bascavr.exe.
Reboot and it should work.

_________________
www.evertdekker.com Bascom code vault
Back to top
View user's profile Visit poster's website
camelot2

Bascom Member



Joined: 18 Nov 2007
Posts: 37
Location: New Jersey, USA

usa.gif
PostPosted: Fri Apr 12, 2013 1:50 pm    Post subject: Reply with quote

I ran setupio.exe in the Bascom directory then rebooted and still can not program the chip.
I then looked in bascarv.log and it still says VICPORT Not started
Is there anything else I could try _ Dave
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    www.mcselec.com Forum Index -> BASCOM-AVR Archive All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum